Automatizarea în agricultură înseamnă, în termeni simpli, integrarea tehnologiilor de ultimă generație în procesul agricol pentru a obține eficiență maximă.

Dezvoltarea sistemelor informatice, a tehnologiilor de comunicații și extinderea utilizării lor la scară largă au deschis un orizont larg pentru agricultori.

Dacă până nu demult, visul oricărui fermier era acela de a mecaniza cât mai mult din activitatea sa, reducându-și astfel eforturile, astăzi el poate trece la un cu totul alt nivel, și anume acela de a controla în detaliu toți parametrii importanți ai procesului agricol în mod automatizat.

Posibilitățile de optimizare sunt astfel imense. Vorbim, practic, de posibilitatea unui reglaj fin, făcut în timp real, cu implicare umană redusă și, implicit, cu costuri minime.

Dar, care sunt lucrurile de bază pe care trebuie să le știe orice agricultor despre automatizarea în agricultură? Iată doar câteva:

1. Automatizarea în agricultură înseamnă mult mai mult decât optimizarea mecanizării
Orizontul automatizării în agricultură este mult mai larg. Vorbim despre senzori plasați în teren, software-uri dedicate procesului de însămânțare, fertilizare, irigare și prognoza. Unele companii folosesc deja drone care monitorizează condițiile de mediu și chiar aplică fertilizatori, pesticide și alte tratamente plantelor. Altele folosesc tractoare și combine autonome și chiar roboți culegători de fructe.

2. Automatizarea crește calitatea muncii în agricultură
Factorul uman este important, ba chiar indispensabil, dar el presupune și erori. Prin automatizare, multe din erorile umane pot fi prevăzute și chiar eliminate. Operațiunile sunt mai precise, mai calculate. Calitatea muncii și a rezultatelor finale crește.

3. Automatizarea este perfectă pentru activitățile agricole repetitive
Agricultura, în general, presupune o multitudine de activități repetitive care aduc cu ele un grad ridicat de uzură în cazul operatorilor umani. Prin automatizare, tot mai multe din activitățile repetitive pot fi preluate de mașini, aparaturi, echipamente.

4. Automatizarea este complementară muncii umane
Automatizarea va permite fermierilor să își scaleze operațiunile și să fie mai eficieți, dar cu toate complexitățile factorilor naturali implicați, va fi nevoie în continuare de instinctul uman și de capacitatea umana de a lua decizii. Automatizarea propune o simbioză perfectă între om și mașini, între inteligența umană și cea artificială.

5. Efectele automatizării în agricultură constau nu doar în creșterea productivității, dar și în reducerea impactului asupra mediului
Automatizarea în agricultură contribuie la optimizarea consumului de energie, apă, pesticide și fertilizatori, reducând astfel impactul negativ asupra mediului înconjurător. Ea garantează o agricultură mai sustenabilă atât pentru producători cât și pentru mediu.

6. Relația cu consumatorul final are de câștigat
Având operațiuni mai profitabile, produse de calitate mai ridicată și un proces de producție mai sustenabil, rezultatul final este câștigul consumatorului care va putea aprecia ceea ce i se oferă. Evident, aceasta satisfacție se va traduce într-un interes susținut pentru produsele oferite și o relație strânsă între producător și consumator.

Automatizarea în agricultură nu e, așadar, un moft, nici ceva ce ține de demeniul viitorului îndepărtat. Ea aduce beneficii reale, este o necesitate, un pas care se impune făcut pentru a rămâne în ritmul normal de dezvoltare impus de lumea în care trăim.

La AI Automation Initiative credem cu convingere că agricultorii din România care înțeleg acest lucru și sunt gata să se adapteze tendințelor în automatizare vor fi cei care vor beneficia din plin de ceea ce acest domeniu va avea de oferit. Ei vor putea menține un nivel înalt de competitivitate și vor culege roadele unei abordări vizionare a agriculturii pe care o practică.

În această direcție, oferim AI-Agri, o soluție de monitorizare și control a parametrilor din culturile agricole, din sere și solarii. Vă invităm să aflați mai multe despre acest serviciu aici. Pentru alte informații nu ezitați să ne contactați la +40723 278 333 sau sa ne scrieți pe adresa contact@aiautomation.ro.