Ne-am obișnuit deja cu telefoanele și televizoarele inteligente. Multe aparate din jurul nostru sunt acum “smart”. Dar, cum rămane cu casele inteligente?

Potrivit unui studiu recent publicat de researchandmarkets.com, 178 de milioane de case din Europa și America de Nord vor fi case inteligente până în 2024.

În țara noastră piața caselor inteligente crește anual cu 30%, în condițiile în care doar 5% din locuințele noi sunt reprezentate de acest segment.

Se știe că, în general, cele mai populare soluții de automatizări rezidențiale sunt controlul inteligent al iluminatului, al storurilor și al temperaturii, sonorizarea și eficientizarea energetică.

Totuși, conceptul de smart home și sistemele de automatizare conexe ale casei sunt mult mai cuprinzătoare. Ele includ o gama largă de soluții pentru control, monitorizare și automatizare a unei case.

Există șapte categorii de bază în care acestea se încadrează: sisteme de control al securității și accesului, sisteme de control al temperaturii și al eficienței energetice, sisteme audio-vizuale și de entertainment, sisteme de control al iluminatului și a ferestrelor, sisteme de suport medical, și nu în ultimul rând electrocasnice și roboți casnici.

Astfel, technologia actuală pentru locuințe smart oferă proprietarilor un nivel ridicat de comoditate, securitate și eficiență termică prin controlul unor dispozitive și aplicații specifice.

Imaginează-ți o locuință pe care poți să o monitorizezi și să o controlezi aproape în întregime de pe un telefon mobil sau o tabletă. Gata cu grija aparatelor sau becurilor uitate pornite. Gata cu risipa de energie sau timp făcând lucruri pe care le poți programa și automatiza.

Cui nu i-ar plăcea să poată controla lumina, sistemul de sunet și temperatura de pe canapea sau să poată vedea care e starea casei de pe o plajă îndepărtată?

Unele sisteme de securitate pot chiar raspunde în caz de incendiu, deblocând uși, alertând pompierii și luminând căile de acces.

Orice aparat din casa ta care folosește electricitate poate fi inclus în rețeaua casei tale inteligente și poate fi controlat de tine, oricând, oriunde. Fie că folosești comanda vocală sau telecomanda, tableta sau smartphone-ul, casa ta va fi permanent la îndemâna ta. E atât de simplu!

Mai mult, datorită dezvoltării IoT (Internet of Things) toate aceste dispozitive pot fi interconectate wireless astfel încât ele să comunice una cu alta și să formeze un ecosistem.

Beneficiile pe termen lung au de-a face cel mai mult cu eficientizarea consumului de energie prin asigurarea, spre exemplu, că luminile sau aparatele casnice sunt oprite sau funcționează optim.

În final, iată încă câteva exemple de operațiuni care pot fi incluse intr-o casă inteligentă:

Ți se luminează drumul spre baie pe timp de noapte
Ți se deschid ușile automat atunci când te apropii
Animalele tale de companie sunt hrănite automat cu o cantitate presetată de mâncare
Creezi o lumină ambientală în funcție de fiecare ocazie
Programezi televizorul astfel încât copiii tăi să-l poată urmări doar la anumite ore
Presetezi ca temperatura din dormitor să se ridice astfel încât atunci cand te trezești să fie potrivită
Pornești aparatul de cafea din pat
Etc.
Dacă ți-am stârnit interesul și ai început deja să visezi la casa ta inteligentă, nu ezita să ne contactezi. Ne-am bucura să îți oferim consultanța de care ai nevoie. Te asigurăm că vom pune în joc toate resursele de care dispunem pentru a-ți oferi soluțiile optime.

Contactează-ne la: contact@aiautomation.ro