Viitorul e aici. Industria de astăzi este marcată profund de avansarea roboticii iar marile puteri economice ale lumii sunt într-o goană intensă după integrarea roboților în cât mai multe ramuri ale industriilor lor.

Este cât se poate de evident de ce se întâmplă acest lucru: automatizarea oferă avantaje foarte mari. Ea le permite producătorilor să mențină activitatea la nivelul optim fără a sacrifica eficiența costurilor. Tot mai mulți dintre ei înțeleg acest lucru și caută să se doteze cu roboții industriali potriviți industriei lor.

Conform International Federation of Robotics (IFR) preluat de economica.net , în prezent nivelul este de “113 unități la 10.000 de lucrători la nivel global”, cu valori mult mai înalte în țările puternic industrializate din Asia, Europa și America de Nord.

România are o densitate de 21 de roboți la 10 000 de lucrători, creșterea cea mai mare – de 17% pe an între 2013 și 2018 – fiind determinată în principal de industria auto, cu semne de creștere și în industria alimentară.

Diferite tipuri de roboți industriali

Cât privește gama de roboți industriali, și aceasta este în permanentă extindere: de la roboți tradiționali în cuști, capabili să gestioneze cu rapiditiate și precizie încărcături utile, la roboți colaborativi creați să poată funcționa în condiții de siguranță maximă alături de operatori umani.

Roboții de tip MiR

În 2011, Neils Jul Jacobsen a creat în Danemarca primul exemplu a ceea ce urma să devină MiR – Mobile Industrial Robots – un robot menit să vină în sprijinul logisticii industriale sau intra-logisticii.

Mai exact, Jacobsen a pus bazele unui nou concept de robot industrial colaborativ denumit AMR – Autonomous Mobile Robots – capabil să fie integrat în orice tip de fabrică cu scopul de a transporta obiecte de la punctul A la punctul B.

Ceea ce face acest tip de robot atât de util este capacitatea sa de a face aceste operațiuni de transport în mod autonom, deplasându-se cu ajutorul unui program de navigație care îl ajută să ocolească obstacole și să acționeze în mod coordonat cu alți roboți activi.

Atunci când nu au activitate, acești roboți pot fi programați să “parcheze” și să se reîncarce și pot realiza operațiuni complexe cum sunt deplasările pe nivelele diferite ale unei clădiri.

Roboții industriali de tip MiR sunt ușor de programat și configurat pentru sarcini diferite cu ajutorul unui software cu o interfață intuitivă și a modulelor superioare interschimbabile.

Roboții industriali Agilox și tehnologia “roi”

Agilox – unul din principalii jucători pe piața roboților industriali AMR – își propune să pună capăt erei AGV (Automated Guided Vehicles ) și să instaureze era IGV (Intelligent Guided Vehicles).

Viziunea Agilox se bazează pe integrarea în intra-logistică a tehnologiei de tip “roi” care presupune renunțarea la un sistem centralizat de comandă. Roboții Agilox comunică unii cu altii, cu mediul înconjurător și cu diferite alte sisteme din mediul de lucru.

Printre avantajele Agilox se numără un sistem de propulsie unic și o mobilitate sporită. Atunci când situația o impune, robotul Agilox se poate roti și deplasa în paralel și se poate strecura în spații înguste.

Noi oportunități pentru Intra-logistica din România

În lumina acestei imagini de ansamblu a lumii roboților industriali, în general, și a celor de tip MiR, în special, suntem convinși că domeniul automatizării industriale din România va avea un trend ascendent în următorii ani.

În calitate de distribuitori și integratori Agilox în România, Ai Automation Initiative vine în intâmpinarea industriei de la noi din țară cu o abordare orientată pe calitatea serviciilor și nevoile clientilor. Totul pentru a oferi soluții inteligente ca afacerile să își maximizeze productivitatea și să-și minimizeze costurile.

Pentru detalii despre integrarea roboților de tip AMR, AGV, IGV (MiR, Agilox, etc) în sistemele de producție, ne poți contacta la contact@aiautomation.ro sau la tel. +40726198185.